Artikel Groter geheel : accountant naar achtergrond in forensisch onderzoek

Inge Lisa Toxopeus, Hermes Advisory,  geïnterviewd voor artikel in de Account over de rol van accountants bij forensisch onderzoek.

DE SPECIALIST

ToxopeusBij de grote accountantskantoren groeit het contingent forensische accountants niet of nauwelijks. Naast PwC en Deloitte geven ook KPMG en EY desgevraagd aan in het forensische segment vooral te groeien in data-analyse en cyber forensics.

 In het verlengde daarvan zoeken financieel specialisten vaak een eigen niche op. Zoals Inge-Lisa Toxopeus, die in 2011 met drie collega’s Hermes Advisory oprichtte. Toxopeus, specialist in het onderzoeken en begroten van vermogensschade, werkte daarvoor onder meer bij PwC en Nauta Dutilh. “Kleine bureaus worden vaak ingeschakeld omdat zij geen last hebben van conflicterende belangen”, stelt Toxopeus. “Grote kantoren kunnen daarvan bijvoorbeeld last hebben als een controlecliënt object van onderzoek is.”  Dat forensische accountants vaak hun heil zoeken buiten de big four betekent volgens Toxopeus niet dat het om een bedreigde diersoort gaat. “Forensische accountants hebben als onderzoeker zeer specifieke deskundigheden, alleen is de markt ervoor niet zo groot in Nederland. Maar het is zonder meer een eigenstandig vak. Dat merk je ook wel aan de mensen: ze zijn allemaal bijzonder analytisch ingesteld en stuk voor stuk gegrepen door de zoektocht naar de speld in de hooiberg.”  Hermes Advisory doet voornamelijk onderzoek in opdracht van advocatenkantoren; naar de omvang van geleden vermogensschade, conflicten tussen aandeelhouders en bestuurders en oorzaken van faillissement.

Download het gehele artikel :  Acc_2016_Q4_Groter_geheel