WHOA schuldakkoord voor fashion onderneming met 7 entiteiten binnen twee maanden afgerond

WHOA schuldakkoord voor fashion onderneming met 7 entiteiten binnen twee maanden afgerond

Sector                                                  : Fashion onderneming

Aantal entiteiten                              : 7 entiteiten

Schuldomvang                                  : €10.800.000

Sanering                                              : €5.700.000

Aantal belanghebbenden                 : 40

Duur                                                     : 2 maanden

 

Begin december is het WHOA schuldakkoord traject voor de fashion onderneming aangevangen. De in het akkoord opgenomen crediteuren zijn begin december benaderd en mid januari is het concept akkoord inclusief (waarderings)rapportage aan hen en de Belastingdienst voorgelegd. De bank in kwestie had een uitgebreid zekerheidspakket en voorzien was dat zij bij een hypothetisch faillissement situatie volledig voldaan zou worden. Om deze reden was de bank buiten het akkoord gehouden.

Een WHOA procedure was noodzakelijk omdat binnen de onderneming aandeelhoudersleningen waren opgenomen die als onderdeel van het akkoord werden omgezet in agio (om zodoende de kwijtingswinst te beperken). De belastingdienst kan wanneer aandeelhoudersleningen worden omgezet in agio enkel met een schuldakkoord instemmen als het een WHOA akkoord betreft (art. 73.3a.2. lid 4 Leidraad Invordering 2008, stelt: “De ontvanger kan instemmen met een aan hem aangeboden akkoord als bedoeld in artikel 370, eerste lid, FW (lees een WHOA schuldakkoord), waarbij een of meer schuldeisers het gedeelte van hun vordering dat niet wordt voldaan, niet kwijtschelden maar omzetten in aandelen.”

De gehele procedure is bijzonder snel verlopen mede door de snelle instemming van de Belastingdienst (binnen een week instemming verkregen). De overige crediteuren hebben ook instemming gegeven waardoor homologatiezitting niet nodig is. De onderneming is daarmee gered van faillissement en kan met een gezonde balans weer focussen op de toekomst.

In deze heeft Hermes Advisory de (waarderings)rapportage) opgesteld en het proces gezamenlijk met het advocatenkantoor begeleid.

Cheatsheet voor succesvolle schuldakkoorden; enkele tips

  • Goede samenwerking tussen onderneming (CEO/CFO), advocaat en financieel specialist is een must
  • Goede administratie danwel reporting draagt bij aan een snelle doorlooptijd van het traject
  • Integrale (waarderings)rapportage voor een schuldakkoord elementen (waarbij liquidatiewaterval, schulden binnen en buiten het akkoord, saneringsoverzicht, fiscale implicaties van het schuldakkoord, theoretische waarde benadering, klassen indeling en kapitaalstructuur en levensvatbaarheid zijn opgenomen en financiële bijlagen) is een must voor adequate informatievoorziening naar de belanghebbenden
  • Maak een goede analyse van de levensvatbaarheid en welke maatregelen genomen moeten worden om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen
  • Neem tijdig met de Belastingdienst contact op om hen op de hoogte te stellen van het traject en vraag daarbij een overzicht op van de belastingschulden per fixatiedatum (vaak datum per startverklaring)
  • Tracht de startverklaring per begin van de maand te deponeren waardoor ook de fixatiedatum per begin van de maand kan worden toegepast (praktisch om zo discussie te voorkomen hoe bijvoorbeeld BTW schulden en loonbelasting schulden en of huurschulden, leasetermijnen moeten worden toegekend).
  • Spreek af dat geen enkele crediteur na de fixatiedatum wordt betaald (en let op automatische incasso’s). Betalen kan altijd nog maar eenmaal betaald is het lastiger om een dergelijk schuld in het akkoord te betrekken
  • Stel de bank bij de voorbereiding van het schuldakkoord op de hoogte en vraag met name hoe zij zal omgaan met het traject. Probeer te voorkomen dat rekening courant wordt ingeperkt (wat vervolgens weer moet worden teruggedraaid)
  • Gebruik van WHOA WorkFlow Systems werkt kostenbesparend en draagt bij aan het succes van het traject (informeren en voorzien van adequate informatie, due diligence room, betrokkenheid van de belanghebbenden en mogelijkheid bezwaren vroegtijdig te behandelen, stemprocedure uitvoeren naast natuurlijk alle elementen zoals doorberekenen van scenario’s etc)
  • Gebruik van leeswijzer: de leeswijzer geeft aan wat de wettelijke eisen zijn en waar de informatie terug gevonden kan worden. Hiermee wordt het elke belanghebbende duidelijk dat een professioneel traject wordt doorlopen en dat ernaar wordt gestreefd om aan de wettelijke eisen te voldoen. Doel moet zijn 100% instemming. Een template lees wijzer is te downloaden met navolgende (Leeswijzer_WHOA Schuldakkoord).